onlinetoborzás.hu

Mint a legutóbbi negyedévi Toborzási felmérésünkből egyértelműen kiderül, a toborzási szakemberek döntő többsége panaszkodik a munkaerőhiányra.  (A témában készült összefoglaló tanulmányunk itt tölthető le)

A kérdés csak az: Ez most csak egy rövid átmeneti állapot, vagy tartósan erre kell berendezkedni? Belátható időn belül romlani vagy javulni fog a helyzet?

Ahhoz, hogy lássuk a saját jövőnket, meg kell nézni mik a fő okai a magyarországi munkaerő hiánynak. Röviden áttekintem ezeket:

  1.       Demográfia

Évről évre csökken a munkaerőpiacra belépő fiatalok száma. Ezek tények, amik lassan 30 éve folyamatosan jelentkeznek. És pontosan tudhatjuk a statisztikából, hogy ez így is fog folytatódni legalább 20 évig.  Mivel a fiatal munkaerő száma korlátozott, ezért felértékelődik az eddig elhanyagolt idősebb korosztály.

  1.       Az új belépők színvonal esése

A munkaerő piacra belépő fiatalok számának csökkenése csak az egyik oldal. Jól átható a másik oldal is. A fiatalok egyre magasabb arányban szociálisan hátrányos helyzetű családból származnak és számukra 16 éves koruktól a közmunka program jelenti a munkakezdést. Jelenleg a munkaerő piacra belépő magyar fiatalok több, mint 30%-a funkcionálisan analfabéta. Az évről évre elvégzett iskolai Pisa felmérés szerint ez az arány semmit sem fog javulni a következő években, sőt enyhe romlás várható.

  1.       Külföldi munkavállalás

A legendákkal ellentétben jelenleg a potenciális magyar munkavállalók mindössze 5%-a dolgozik külföldön. Viszont egyes szakmákban koncentráltan keresnek munkát: a programozók, a mérnökök, az orvosok, vagy éppen a hentesek, és a kamionsofőrök.

Szerencsére (?) Magyarországon nagyon alacsony az idegen nyelvet beszélők aránya. Erre azonban a közelmúltban sok olyan munkahelyet teremtettek külföldön, ahol a munkanyelv a magyar, így nyelvtudás nélkül is lehet ott dolgozni.

Eddig főként az osztrák határ mellett volt jellemző a munkaerő átutaztatása, a napi kijárás. Most gyakorlatilag minden uniós határunkon jellemző lett. Szép példa erre az új mohácsi szupervágóhíd munkaerő problémája, ahol dupla bérért Horvátországba járnak át dolgozni. (Ennek története önmagában is megérne egy hírlevelet, hiszen az egész beruházás szép példája a HR szakma semmibevételének…)

  1.       Alacsony belső migráció

Magyarországon legendásan utálnak költözni az emberek, különösen a munka kedvéért. Hiába volt már évek óta munkaerőhiány Győrben, de nem mentek át oda az emberek. Ha meg mégis elszánják magukat, akkor semmi különbséget nem éreznek, hogy Malmőbe, vagy Sopronba menjenek. Idén nyáron a balatoni munkahelyekre Borsodból, Nógrádból, Hajdu-Biharból toboroztak ingyenes szállással fiatalokat, és még ide is alig-alig tudtak embert szerezni.

  1.       Növekvő munkaerő igény

Mindezek mellett a magyar piacra sorra települtek cégek az elmúlt időben is és sorra bővültek azok is, akik már itt voltak. Ennek oka egyrészt, hogy a magyar munkaerő ár/értékben Európában a legjobb. Másrészt Magyarországra főként a gépjármű ipar települt, ahol az elmúlt években példátlan fellendülés történt.

  1.       Bevándorlás ellenesség

Minden ország alapvető megoldása a munkaerőhiányra, hogy külföldről csábít be dolgozókat. Ez sokáig Magyarországon is működött, a határon túli magyarokkal, de most már fordult a kocka és inkább járnak ki tőlünk. Vagy például az erdélyi magyarok nem hozzánk, hanem egyenesen Németországba járnak ki dolgozni.

Az egyetlen olyan ország, ahonnan szívesen jönnének jól képzett szakemberek dolgozni, az Kelet-Ukrajna. A magyar vezetés azonban az óriásplakátokon meghirdetett elvek szerint elzárkózik ettől a megoldástól.

Összefoglalva

Bródi János szavait kiforgatva: „A helyzet  nem rossz, de reménytelen.” Magyarul, ha még most, véres verítékkel fenntartható a toborzás szintje, ez később még rosszabb lesz.

Milyen munkaügyi stratégiát lehet ilyenkor folytatni? Milyen megoldási lehetőségek vannak? Ezekről a következő hírleveleinkben írunk majd.


 

Változatlanul folyik nyári akciónk a „Csodatevés”. Kifejezetten olyan pozíciókra szeretnénk mindenkinek felajánlani egy minta kampányt, amiket nagyon nehezen tud betölteni.

“A LEHETETLEN A SPECIALITÁSUNK!”

Ha azonnal szüksége lenne 50 operátorra, vagy 10 mérnökre, esetleg több nyelven beszélő ügyfélszolgálatosra, keressen bennünket bátran!

Most minden régi és új ügyfelünknek a 330.000 Ft-os kampány árért +10 darab jelentkezőt szállítunk a garantált számú jelentkezőn felül!

Próbálja ki most!

Megosztás:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn